Oriëntatiejaar Filmopleidingen

Gratis verhuurcheque twv 350,-

Vakopleiding Regie/Camera/Montage deel2

Algemene informatie

De VAKopleiding Regie/Camera/Montage deel 2, is een gerichte opleiding voor de professionele praktijk van het filmmaken. De opleiding bestaat uit modulen:

Het praktijk gedeelte, gericht op de technische en vormgevende kennis en vaardigheden van het filmmaken. Hierin komen de vakken als camera, editing, geluid en belichting aan bod. Doel hiervan is het vergroten van je eigen vaardigheden op deze gebieden en het kunnen samenwerken met vakspecialisten. In dit gedeelte maak je drie korte tussen opdrachten.

Het programmamakers gedeelte, gericht op het vergroten van je programmamakers vaardigheden. In volgorde behandelen we de vakken scenario, regie, en productie. In dit gedeelte maken we een tussen opdracht en een eind opdracht.

De opleiding is opgebouwd volgens de principes:

  • Van concreet naar abstract
  • Van idee tot eindproduct
  • We behandelen evenwaardig de registrerende opname technieken (documentair en journalistiek) en de shot voor shot technieken ( drama, commercial en clip)

Deze opleiding is een praktijk gerichte opleiding met als doel je in staat te stellen je eigen beroeps of opdracht praktijk te realiseren. Elke deelnemer maakt als regisseur een eigen eindproductie en werkt daarbij samen met de medecursisten die de uitvoerende (crew) taken verzorgen. Voor die eindproductie kan gekozen worden uit de programmavormen:

  • Bedrijfsfilm
  • Commercial
  • Videoclip
  • Documentaire
  • Fictie (drama)

Deze programmavormen worden tijdens de opleiding behandelt door de vakdocenten en oefen je in de tussenopdrachten.

Gratis Huren twv €350,-

Dit najaar krijg je bij deelname aan de Vakopleiding Regie/Camera/Montage deel 2 een gratis verhuurcheque twv €350,-.
Deze cheque is niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen en alleen inwisselbaar voor het huren van apparatuur bij Open Studio.
Deze cheque is geldig vanaf 3 weken na de start tot 3 maanden na afloop van de opleiding.

Vanaf het moment dat je met deze VAKopleiding Regie/Camera/Montage start krijg je ook nog eens 2 jaar lang 25% korting op de huur van apparatuur. Krijg je een betaalde opdracht, dan kun je op deze manier tijdens het volgen van de VAKopleiding Regie/Camera/Montage en nog een tijd daarna een vierde besparen op je onkosten. Dat is als je net begint toch mooi meegenomen.

Het is ook mogelijk bij Open Studio apparatuur aan te schaffen. Camera’s, Statieven, Microfoons, Computers, Laptops, kortom alles van klein ( usb stick ) tot groot ( een Crane ) is bij ons te koop en wordt voorzien van uitgebreide informatie door deskundig personeel. Daarnaast is service voor Open Studio erg belangrijk, dus als er iets niet werkt ontvangen wij je graag om je te helpen.

Voor vragen mail naar koos@openstudio.nl

Kijk voor meer audio visuele trainingen, cursussen en opleidingen op www.openstudio.nl 

Doel

Na afloop van de VAKopleiding Regie/Camera/Montage ga je goed voorbereidt de toekomst in. Je weet wat je waard bent en vooral dat je als filmmaker nooit bent uitgeleerd.

Programma

Camera instructie. Aan bod komen de verschillende professionele camera s, de objectieven, statieven, scherpte, diafragma, zoom, filters, backfocus. prisma, ccd,cmos, white balance, gain, shutter, scherpte diepte, van licht naar signaal, van analoog naar digitaal, opslag media. In de praktijk oefeningen wordt de bediening getraind en werk je aan de verbetering van de opname procedures. De instructies worden afgesloten met de theorie en praktijk van het werken met DSLR camera s. We werken met zowel schouder camera s als professionele handheld camera s. Het camera gedeelte wordt afgesloten met de 1e tussenopdracht.

Edit instructie. Hierin wordt je getraind in het werken met de neiuwste FCPro versie X. Door middel van gerichte instructies voer je oefen opdrachten uit die in oplopende graat van moeilijkheid je edit vaardigheden vergroten. Het edit gedeelte wordt afgesloten met een dag speciaal gericht op geluid editing. Het blok wordt afgesloten met de 2e tussen opdracht.

Geluid Instructie. Aangeboden wordt algemene theorie over geluid, akoestiek, de verschillende microfoons, opname technieken, hengelen, veldmixers, zenders en ontvangers, losse geluid recorders. Net als bij het camera gedeelte wordt je getraind in de bediening en werk je aan de verbetering van je opname procedures.

Belichting. Het gaat dan om de algemene theorie van licht, het verschil tussen verlichten en belichten, de 3 en 4 punt belichting, filters en andere hulpmiddelen, bijzondere lichtsituaties en camera licht. Je leert de belichting apparatuur kennen, plaatsen en bedienen. Je werkt met professionele locatielicht apparatuur. Na afloop van dit gedeelte wordt de 3e tussen opdracht uitgevoerd. Hierin moeten camera, geluid, belichting en editing integraal toegepast worden.

Dit is het einde van het praktijk gedeelte, je hebt geleerd de apparatuur te gebruiken zowel individueel als in team verband. Je bent getraind in opname en edit procedures en kan werken met standaard opname technieken. Daarom gaan we nu over naar het Programmamakers gedeelte. Dat is opgebouwd volgens het principe: van idee tot eindproduct.

Scenario theorie en praktijk. We beginnen met het uitgangspunt:Don t tell them, show them. Het gaat om AV communicatie. We behandelen het begrip drama en verhaalstructuur. Het ontwikkel proces van idee en outline tot synopsis, treatment en het uiteindelijke scenario. Je krijgt ervaring in het schrijven en de specifieke scenario lay-out. We sluiten af met speciale dagen voor scenario documentair en scenario drama. Je zult veel moeten lezen, schrijven en communiceren over oefen opdrachten.

Regie. In het praktijk gedeelte waren we meer bezig met de technische theorie en praktijk en de daarbij horende vaardigheden en procedures. In het regie gedeelte gaan we dieper in op de regie aspecten. Dit betreft zowel de vormgeving kant ( stijl, vorm, onderwerp, verhaal) als de organisatorische en leiding gevende kant. We werken onderwerp gericht en beginnen daarom met hoe de film er uit komt te zien.

Regie montage. We behandelen verschillende montage stijlen, de verschillende overgangstechnieken en hun effect op stijl en betekenis. We leren je kijken vanuit de positie van de toeschouwer en hoe je door montage de kijkervaring kan sturen. Daarmee sluit dit aan op het scenario gedeelte.

Regie camera. We gaan in op het betekenis geven met de camera. Standpunt, kader en camera beweging worden verdiept met compositie, kleurgebruik en belichting, continuiteit en discontinuiteit. Camera stijlen en mogelijkheden van de apparatuur. Je leert voor de door jouw gewenste stijl en programmavorm de juiste apparatuur te kiezen.

Regie geluid. 50% van de audiovisuele communicatie komt bij de kijker in de vorm van geluid. Niet alleen het actual geluid, het gesproken woord en de voice over is van belang. Het gaat vooral ook om de sfeer van het geluid, immers het geluid bepaalt de emotionele basis van waaruit de kijker de film tot zich neemt. Muziek keuze, effecten, meer lagen (diepte) in het geluid zijn dan van belang.

Regie pre productie. In dit gedeelte behandelen we de voorbereiding van een filmproject. Wat moet je als regisseur allemaal doen om jouw verhaal in de jou gewenste stijl te realiseren. Het gaat dan om locatie onderzoek, van scenario naar draaiboek, crewsamenstelling, instructie en communicatie, opnameplanning en paklijsten voor apparatuur.

We sluiten het regiegedeelte dan weer af met de 4e tussenopdracht.

Het productie gedeelte. Dit sluit aan op het laatste regieblok, de pre productie. In het productie gedeelte gaan we dieper in op de productie van een fictiefilm (drama scene. commercial en videoclip) Het gaat dan om shot voor shot opnamen. Stapsgewijs wordt het productie proces vanuit het scenario behandelt. Daarna stappen we over naar de productie van documentaire of journalistieke film. Het verschil met de shot voor shot techniek is het feit dat de werkelijkheid zich niet laat sturen, Je moet dus veel meer registreren en achteraf in de montage tot een verhaal zien te krijgen. Dat betekent dat de productie van een documentaire anders verloopt dan de productie van een fictiefilm.

Het afsluitende gedeelte. We zijn inmiddels bijna een jaar verder en de opleiding wordt afgesloten door elke cursist met een eigen eindproductie. Deze maak je in de rol van regisseur. Je bepaalt zelf de programmavorm, de inhoud, het verhaal en stelt zelf in overleg met de cursusleiding je crew samen uit de andere cursisten. Iedereen is dus een keer regisseur en daarnaast crewlid voor anderen als cameraman, belichter, geluid man, producent of editor. Het afsluitende gedeelte duurt 6 weken en is verdeeld over de 3 fasen:  pre productie, productie en postproductie. Je kiest een onderwerp, maakt een verhaal en scenario, draaiboek en opname planning en begroting. Je hebt een korte opname periode waarna je de montage voorbereid. Je monteert met een editor. In diverse fases maak je tussenproducten op papier die klassikaal worden besproken. Het eindproduct wordt besproken en alle cursisten worden geevalueerd in hun betreffende rollen.

Inschrijven

Met onderstaand formulier kun je jouw interesse in deze opleiding of cursus kenbaar maken. Bij opleidingen langer dan 2 maanden kan gekozen worden om het bedrag niet in 1 keer maar in termijnen te betalen.

Data

Cursus# Startdatum Einddatum Dagen
41631 medio sept. 2017 medio mei/juni 2018 31
Lesdagen:

Donderdag vanaf 10.00 tot 16.30 uur. Vakantie 20/10, 29/12, 05/01, 23/02 en 04/05.

Het totaal bedrag van deze cursus/opleiding bedraagt:

€2495

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

2.495,00

Startdatum
medio sept. 2017

Vragen

Toelating?

Je hebt een vooropleiding in het videomaken en/of geruime praktijk ervaring.

Ex cursisten van de Open Studio opleidingen Basisopleiding RCM, Orientatiejaar of de vooropleiding Video & DM worden automatisch toegelaten tot de VAKopleiding Regie/Camera/Montage Je beschikt over een showreel en mogelijk getuigschriften. Je kan duidelijk je opleidingsdoel en motivatie formuleren. Je vooropleiding is de Basisopleiding Regie/Camera/Montage van Open Studio of elders een vergelijkbare opleiding, dan wel vergelijkbare werkervaring hebben opgedaan en je kan in woord en geschrift goed communiceren in het Nederlands. Er is een intake procedure waarin deze zaken besproken worden. Tijdens de intakedag krijg je een schriftelijke toets om je startniveau te bepalen. Deze toets is gericht op inzicht in je kennisniveau, niet als toelatingsdrempel.

Inzet?

Bij 90% aanwezigheid en een afgeronde eindproductie ontvang je een bewijs van deelname. Je wordt geacht aantekening van de lessen te maken, de readers en boeken te lezen en de schriftelijke voorbereiding van de producties volgens planning op tijd in te leveren. De cursusdag is donderdag. Daarnaast ben je ongeveer 1 dagdeel per week kwijt aan huiswerk. In de productieperioden wordt meer tijd en inzet van je verwacht waarvoor je ruimte moet plannen.

Studiefaciliteiten

Boeken, readers en hand outs zijn bij de prijs inbegrepen, je krijgt opname media en een eigen hard disk in bruikleen gedurende de opleiding. De apparatuur staat ter beschikking tijdens de lesdagen en de uit te voeren opdrachten. Daarnaast kun je gedurende 12 oefendagen vrij beschikken over de apparatuur waarop je getraind bent.

Maak ik nog andere kosten?

Je maakt geen extra kosten tijdens de opleiding.